POST. MIKROBIOL.,
2010, 49, 2, 217-226
http://www.pm.microbiology.pl

 

MIKROBIOLOGICZNY ROZKŁAD ZWIĄZKÓW AROMATYCZNYCH
W WARUNKACH ANOKSJI



Urszula Guzik1*, Danuta Wojcieszyńska1, Katarzyna Hupert-Kocurek1

1Uniwersytet Śląski, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Katedra Biochemii ul. Jagiellońska 28, 40-032 Katowice, tel. 32 2009 576,
email: biochem@us.edu.pl

Wpłynęło w lipcu 2010 r.


1. Wprowadzenie. 2. Akceptory elektronów w beztlenowej degradacji arenów. 3. Mechanizmy degradacji związków aromatycznych w warunkach anoksji. 4. Podsumowanie

Microbiological degradation of aromatic compounds in anoxic conditions

Abstract: Microbiological degradation of aromatic compounds occurs via aerobic or anaerobic pathways. In anaerobic environments, arenes such as benzene, toluene, xylene, naphthalene, anthraquinone, phenols and its derivatives are degraded. In anoxic conditions ions of metals, sulphate, nitrate or simple organic compounds are final electron acceptors in arene degradation. Key intermediate in these processes is benzoyl-CoA, which can be transformed to acetyl-CoA. The obtained acetyl-CoA is included in central metabolism. Degradation of aromatic compounds is also observed in methanogenic conditions. The products fermentation of aromatic compounds are acetate, butyrate, carbon dioxide and hydrogen, which can be degraded in syntrophic bacterial consortium.

1. Introduction. 2. Electron acceptors in anoxic degradation of arenes. 3. Mechanisms of degradation of aromatic compounds in anoxic conditions. 4. Summary

Słowa kluczowe: enzymy, immobilizacja, mikroorganizmy, związki aromatyczne
Key words: enzymes, immobilisation, microorganisms, aromatic compounds


 

* Autor korespondencyjny: Uniwersytet Śląski, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Katedra Biochemii; ul. Jagiellońska 28, 40-032 Katowice; tel. 32 2009 576, list
 


pobierz dokument w formacie pdf


zainstaluj AcrobatReader

 

 

 

 

Z Państwa uwagami i opiniami zapozna się webmaster e-mail  web