POST. MIKROBIOL.,
2010, 49, 1, 15-23
http://www.pm.microbiology.pl

 

WPŁYW BAKTERII Z RODZAJU
ARTHROSPIRA NA FUNKCJONOWANIE
UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO



Aleksandra Duda-Chodak*1, Łukasz Wajda1, Małgorzata Kobus1,
Maria Kubka1, Tomasz Tarko1


Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie ul. Balicka 122, 30-149 Kraków

Wpłynęło w lipcu 2009


1. Wstęp. 2. Charakterystyka bakterii z rodzaju Arthrospira. 3. Oddziaływanie spiruliny na układ odpornościowy. 3.1. Badania in vitro. 3.2. Badania in vivo. 4. Właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne. 5. Aktywność antywirusowa. 6. Działanie ochronne przed czynnikami genotoksycznymi i mutagennymi. 7. Wpływ spiruliny na rozwój nowotworów. 8. Podsumowanie

Effect of bacteria belonging to Arthrospira genus on the immune system functions

Abstract: In the paper the pro-health and therapeutic properties of biomass and pharmaceuticals prepared from cyanobacteria belonging to the genus Arthrospira (Spirulina) are presented. Spirulina is a valuable source of protein (55-70% d.w.), vitamins, microelements, polyunsaturated fatty acids, polyphenols, carotenoids and polysaccharides. It has been demonstrated that "spirulina" (Arthrospira-based dietary supplements) as well as water extracts of Arthrospira activate immune system, mainly by modulation of cytokine levels. C-phycocyanin, one of the major biliproteins of cyanobacteria, is a potent selective cyclooxygenase-2 inhibitor, engaged in prostaglandins synthesis, inhibition of histamine release from mast cells and is characterized by high antioxidant properties. Compounds extracted from Arthrospira have inhibitory activity against a wide range of viruses such as HIV-1, HSV-1, HSV-2, HCMV, influenza type A, measles, and many more. Extracts from cyanobacteria have antimutagenic and anticancer effect and can prevent development and growth of tumor as well as inhibit metastasis or proliferation of cancer cells.

1. Introduction. 2. Characteristics of bacteria belonging to Arthrospira genus. 3. The impact of spirulina on the immune system. 3.1. In vivo research. 3.2. In vitro experiments. 4. Anti-inflammatory and anti-allergic properties. 5. Antiviral activity. 6. Protection against genotoxic and mutagenic agents. 7. The effect of spirulina on tumor development. 8. Summary

Słowa kluczowe: Arthrospira, alergia, nowotwory, spirulina, układ immunologiczny, wirusy
Key words: Arthrospira, allergy, tumors, spirulina, immunological system, viruses


 

* Autor korespondencyjny: Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, ul. Balicka 122, 30-149 Kraków, tel. (012) 662 47 92, fax. (012) 662 47 98, list
 


pobierz dokument w formacie pdf


zainstaluj AcrobatReader

 

 

 

 

Z Państwa uwagami i opiniami zapozna się webmaster e-mail  web