POST. MIKROBIOL.,
2009, 48, 4, 277-287
http://www.pm.microbiology.pl

 

PERSPEKTYWY WYKORZYSTANIA GLICEROLU
W PROCESACH BIOTECHNOLOGICZNYCH



Alicja Kośmider*, Katarzyna Czaczyk

Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul. Wojska Polskiego 48, 60-627 Poznań

Wpłynęło w sierpniu 2009 r.


1. Wprowadzenie. 2. Główne szlaki przemian metabolicznych glicerolu. 3. Biokonwersja glicerolu do produktów użytecznych przemysłowo. 3.1. 1,3-propanodiol. 3.2. Dihydroksyaceton. 3.3. Kwas propionowy. 3.4. Kwas bursztynowy. 3.5. Kwas cytrynowy. 3.6. Kwas dokozaheksaenowy. 3.7. Wodór i etanol. 3.8. Inne produkty. 4. Podsumowanie

Prospects of glycerol utilization in biotechnological processes

Abstract: Increasing biodiesel production generates a large quantity of crude glycerol. In spite of the wide use of pure glycerol in food, cosmetic and many other industries, it is too costly to refine crude glycerol to high purity. The possible use of raw glycerol as a carbon source in microbial growth media might contribute to solution of this problem. This report summarizes the currently available studies and possible ways of utilization of crude glycerol in microbiological processes. The paths leading to the bioconversion of glycerol to 1,3-propanediol, dihydroxyacetone, propionic acid, succinic acid, citric acid, docosahexanoic acid, hydrogen, ethanol and other products, using various species of microorganisms, are presented. Moreover, the economic aspects of glycerol bioconversion to metabolites which are industrially useful are also described.

1. Introduction. 2. Principal metabolic pathways of glycerol utilization. 3. Bioconversion of glycerol to industrially useful products. 3.1. 1,3-propanediol. 3.2. Dihydroxyacetone. 3.3. Propionic acid. 3.4. Succinic acid. 3.5. Citric acid. 3.6. Docosahexanoic acid. 3.7. Hydrogen and ethanol. 3.8. Other products. 4. Summary

Słowa kluczowe: biodiesel, biokonwersja glicerolu, faza glicerynowa, glicerol, szlaki metaboliczne
Key words: biodiesel, bioconversion of glycerol, crude glycerol, glycerol, metabolic pathways


 

* Autor korespondencyjny: Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 48, 60-627 Poznań; tel. (61) 846 60 23, list


 


pobierz dokument w formacie pdf


zainstaluj AcrobatReader

 

 

 

 


Z Państwa uwagami i opiniami zapozna się webmaster