POST. MIKROBIOL.,
2007, 47, 1, 51-63
http://www.pm.microbiology.pl

 

CZYNNIKI PATOGENNOŚCI
BAKTERII Z GRUPY BACILLUS CEREUS


Agnieszka Bednarczyk, Elżbieta Grażyna Daczkowska-Kozon*

Katedra Mikrobiologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa,
Akademia Rolnicza, ul. R. Pawła V/3; 71-459 Szczecin
e-mail: kozon@tz.ar.szczecin.pl

Wpłynęło w listopadzie 2007 r.


1. Wstęp. 1.1. Charakterystyka grupy Bacillus cereus. 2. Chorobotwórczość B. cereus. 2.1. Inwazyjność B. cereus. 2.2. Toksyny B. cereus i mechanizm wywoływania objawów chorobowych. 2.2.1. Enterotoksyny. 2.2.2. Toksyna emetyczna. 2.2.3. Toksyny innych przedstawicieli grupy B. cereus. 2.2.4. Enzymy o charakterze toksyn. 2.3. Objawy chorobowe wywoływane przez Bacillus cereus. 2.4. Epidemiologia infekcji i zatruć pokarmowych na tle B. cereus. 3. Podsumowanie.
 
Pathogenic features of bacteria from the Bacillus cereus group
 
Abstract: Increasing interest in Bacillus cereus group is connected with the growing number of confirmed foodborne disease cases noted worldwide caused by the group representatives. Sporeforming and ubiquitous in nature, they can easily contaminate food environment and food as such.
   The Bacillus cereus group comprises 6 species, namely B. cereus, B. thuringiensis, B. mycoides, B. anthracis, B. weihenstephanensis and B. pseudomycoides. However, high phenotypic and genetic resemblance makes differentiation between the species difficult.
   Toxin production ability coded on plasmids makes it possible for the toxin genes to be lost within few generations. Still, close affinity between the species within the group makes gene transfer from one species to another possible.
 
1. Introduction. 1.1. The Bacillus cereus group characteristics. 2. Pathogenicity of the B. cereus group. 2.1. Invasiveness of B. cereus. 2.2. Toxins produced by the B. cereus group and the mechanism of provoking disease symptoms. 2.2.1. Enterotoxins. 2.2.2. Emetic toxin. 2.2.3. Toxins of other representatives of the B. cereus group. 2.2.4. Toxin-like enzymes. 2.3. Disease symptoms caused by Bacillus cereus. 2.4. Epidemiology of foodborne diseases caused by B. cereus group. 3. Summary

Słowa kluczowe: cereulid, enterotoksyny, grupa Bacillus cereus, infekcje
                         pokarmowe
Key words: cereulide, enterotoxins, foodborne diseases,
                  the Bacillus cereus group
 

 


pobierz dokument w formacie pdf


zainstaluj AcrobatReader

 

 


Z Państwa uwagami i opiniami zapozna się webmaster