POST. MIKROBIOL.,
2005, 44, 2, 113-126
http://www.pm.microbiology.pl

 

CHARAKTERYSTYKA GATUNKU PROTEUS PENNERI
- WARUNKOWYCH PATOGENÓW CZŁOWIEKA

Dominika Drzewiecka, Zygmunt Sidorczyk
Zakład Mikrobiologii Ogólnej, Instytut Mikrobiologii i Immunologii, Uniwersytet Łódzki ul. Banacha 12/16, 90-237 Łódź, e-mail: domkam@biol.uni.lodz.pl

Wpłynęło w listopadzie 2004 r.

1. Wstęp. 2. Taksonomia i charakterystyka pałeczek Proteus penneri. 3. Pałeczki P. penneri jako warunkowe patogeny człowieka. 3.1. Chorobotwórczość. 3.2. Częstość izolacji. 3.3. Wrażliwość na antybiotyki. 3.4. Czynniki chorobotwórczości. 3.4.1. Adhezyny. 3.4.2. Ureaza. 3.4.3. Siderofory. 3.4.4. Hemolizyny. 3.4.5. Proteazy. 3.4.6. Lipopolisacharyd. 4. Charakterystyka lipopolisacharydów P. penneri. 4.1 Cechy budowy chemicznej. 4.1.1. Lipid A. 4.1.2. Region rdzeniowy. 4.1.3. Polisacharyd O-swoisty. 4.2. Swoistość epitopowa. 5. Klasyfikacja serologiczna P. penneri. 6. Zakończenie

Characterization of Proteus penneri species n human opportunistic pathogens

Abstract: In the review Proteus penneri bacilli have been presented, including the taxonomic position of these opportunistic bacteria, their biochemical features, methods of diagnostics, pathogenic importance and virulence factors as well as antibiotic susceptibility. Special attention has been paid to the serological classification of the species based on serological cross-reactions and the chemical structure of P. penneri O antigens.

1. Introduction. 2. Taxonomy and characterization of Proteus penneri rods. 3. Proteus penneri rods as human opportunistic pathogens. 3.1. Virulence. 3.2. Isolation frequency. 3.3. Antibiotic susceptibility. 3.4. Virulence factors. 3.4.1. Adhesins. 3.4.2. Urease. 3.4.3. Siderophores. 3.4.4. Haemolysins. 3.4.5. Proteases. 3.4.6. Lipopolysaccharide. 4. Characterization of Proteus penneri lipopolysaccharides. 4.1 The features of chemical structure. 4.1.1. Lipid A. 4.1.2. Core region. 4.1.3. O-specific polysaccharide. 4.2. Epitope specificity. 5. Proteus penneri serological classification. 6. Conclusion

Słowa kluczowe: antygen O, chorobotwórczość, klasyfikacja serologiczna, oporność na antybiotyki, Proteus penneri
Key words: antibiotic resistance, O antigen, Proteus penneri, serological classification, virulence

 


pobierz dokument w formacie pdf

 


zainstaluj AcrobatReader

 

 


Z Państwa uwagami i opiniami zapozna się webmaster